Resinprinter SLA en DLP

SLA en DLP printers volgen FDM printers op afstand als je kijkt naar verkoopaantallen. Als je kijkt naar de kwaliteit dan zul je zien dat een SLA en DLP 3D resinprinter zonder enige twijfel een veel hogere kwaliteit levert dan een FDM printer.

Beide technieken zijn pas onlangs toegankelijk voor consumenten en kleine ondernemingen hoewel 3D printen al decennia mogelijk is maar niet eerder is doorgebroken door verleende patenten. Omdat technologie en materialen zich ontwikkelen en patenten vervallen wordt de afstand tussen beide technieken kleiner in een rap tempo.

Natuurlijk is kwaliteit belangrijk bij de aanschaf van een 3D printer. Hoewel de meeste FDM printers een redelijk resultaat leveren zul je concluderen dat een SLA of DLP print onder alle omstandigheden wint van een FDM print als je beoordeelt op kwaliteit en afwerking.

Echter, FDM printers zijn zo populair om de volgende redenen: ze zijn snel, behoorlijk schoon en goedkoop. Daar mee vergeleken zijn resinprinters relatief langzaam, omstandig en zelfs de goedkoopste modellen zijn nog erg duur. Dit laatste is echter een kwestie van tijd en er zijn al SLA printers te koop voor minder dan 5000 euro. Dat is de reden van dit artikel waarin wij een overzicht geven van de resin 3D printers zoals ze nu in de markt beschikbaar zijn.

Hoe werkt een resinprinter?

Het principe van een resin 3d printer (SLA en DLP) is dat gebruik wordt gemaakt van herbruikbare photopolymeren. Dit zijn vloeistoffen die uitharden onder invloed van licht. Er zijn twee manieren om dit proces tot stand te laten komen:

  1. door middel van een laser die het object in lagen tekent. Dit noemen we Stereolythografie (SLA)
  2. door het projecteren van een volledige laag in een keer met behulp van een digitale projector net zoals deze gebruikt worden voor het projecteren van films. Dit proces noemen wij Digital Light Processing (DLP)

Dit artikel is gedeeltelijk vertaald. Lees het Engelstalige artikel hier.

SLA vs DLP?

Wat gaat het worden. SLA vs DLP: elk type heeft zijn eigen voor en nadelen.