Hond krijgt 3D been

Romina, een zes jaar oude hond, wordt de eerste hond in Mexico die een 3D-geprint been krijgt. Het 3D geprinte been is een project van de Universiteit del Valle de Mexico.  Het is een project waarmee de studenten betaalbare en aangepaste 3D geprinte protheses beschikbaar willen stellen voor dieren over de hele wereld.

hond_met_3d_geprinte_protheseRomina was betrokken bij een verschrikkelijk grasmaaier ongeluk in Brazilië. Daarbij heeft ze haar rechtervoorbeen verloren. Haar andere voorbeen was ernstig beschadigd. Maar dankzij de vernieuwde 3D technologie is haar mobiliteit en kwaliteit van leven erg verbeterd.

We hebben een driedimensionale scan van haar stomp gemaakt en daardoor waren we in staat om een op maat gemaakte prothese voor Romina te laten maken.

Het hele project gaat nu zijn laatste maanden in. Zoals je kunt zien bij de prototypes op de afbeeldingen, zal het 3D geprinte been voorzien zijn van siliconen gewrichten die de natuurlijke bewegingen van een hond nabootsen. Het zal worden gemaakt van 3D geprinte koolstofvezel of aluminium. Het is zeer duurzaam en toch een lichtgewicht materiaal. Hierdoor kan ze weer springen en rennen zoals ze gewend was. Het 3D geprinte been wordt bovendien in een kleur geprint die bijna gelijk is aan de kleur van haar vacht.

Volgens Pasqual van het UVM, scheelt een 3D geprinte prothese tijd, kosten en gewicht vergeleken met een normale prothese. Het maken van een prothese kost ongeveer 24 uur.

Pasqual en zijn collega’s hebben een gespecialiseerde service opgezet. Dierenartsen over de hele wereld die honden behandelen met ongeveer hetzelfde probleem als Romina, kunnen in contact komen of zelfs inloggen op een website om 3D files te downloaden. De 3D modellen kunnen daarna zo goed mogelijk worden aangepast zodat het bij een lokale 3D printer kan worden geprint.

Nadat Romina haar 3D geprinte prothese heeft gekregen, krijgt ze fysiotherapie voor een periode van 2 tot 3 maanden. De doctoren zijn ook aan het overwegen om haar tweede beschadigde been te behandelen.

Lees hier het volledige artikel..

Bewaren

Bewaren

Bewaren