PLA Poly Lactic Acid

PLA of ABS? PLA is milieuvriendelijk en stinkt niet!

PLA of ABS? PLA is milieuvriendelijk en stinkt niet!

Er zijn zeer veel verschillende soorten filament met elke zijn eigen unieke eigenschappen. Bij de keuze van een penprinter moet je van te voren goed nadenken over het type filament dat je wilt gaan gebruiken. Jouw vraag is dus: ‘PLA of ABS?’

PLA of ABS?

3D Direct.nl verkoopt diverse filamenten waaronder het PLA filament. PLA is een afkorting vanuit de Engelse term Polylactic Acid wat zoveel betekent als polymelkzuur. Polymelkzuur is een milieuvriendelijk, biologisch afbreekbaar hittegevoelig polyester dat gemaakt wordt vanuit natuurlijke grondstoffen zoals mais, de wortels van de tapioca, meel en suikerriet. PLA is het op een na meest gebruikte kunststof.

Verschillen tussen PLA en ABS?

PLA wordt gefabriceerd in 2 doorsnedes, te weten 1,75 mm (o.a. MyRiwell) en 3 mm (3Doodler). De 1,75 mm wordt in de regel op rol geleverd en de 3 mm in de vorm van sticks. Op het oog lijkt ABS identiek aan PLA maar er zijn belangrijke verschillen tussen beiden soorten. Omdat de productie van PLA complexer is dan die van ABS is de prijs op dit moment iets hoger. De 2 belangrijkste verschillen zijn temperatuur en geur.

PLA geeft bij verhitting een licht zoete geur af die door iedereen als prettig wordt ervaren. Daarentegen ruikt gesmolten ABS typisch naar kunststof en is ventileren noodzakelijk. Daarnaast kun je PLA smelten op een lagere temperatuur waardoor het printen sneller gaat. Ook geeft PLA meer glans, een gladder oppervlak en is de detaillering beter. Aan de andere kant is PLA zwakker en minder bestand tegen hitte. In de industrie wordt het meest gebruik gemaakt van ABS waarbij in de creatieve sector het meest gewerkt wordt met PLA.

 3D Direct adviseert het gebruik van PLA. ABS alleen in geventileerde ruimtes! 

 

Let bij de keuze van uw pen erop dat deze geschikt is voor het materiaal dat u wilt gaan gebruiken.

Voordelen PLA
Nadelen PLA
Milieuvriendelijker; gemaakt uit mais of suikerriet Niet goed bestand tegen hitte; zal dus eerder vervormen
Zorgt voor een glanzender en gladder uiterlijk en een fijnere detaillering Het is minder stevig dan ABS
Geeft een aangename, licht zoete geur af tijdens het printen Hogere wrijvingscoëfficiënt dus zwaardere doorvoer
Er komen geen schadelijke stoffen vrij tijdens het printen
Hogere printsnelheid ten opzicht van ABS vanwege de lagere printtemperatuur
Vervormt minder bij het uitharden dus geen warm printbed noodzakelijk

Vast versus vloeibaar

De PLA of ABS kunststof filamenten zijn niet geschikt voor de UV printerpennen van Creopop en Polyes.