ABS Filament

ABS is de afkorting van Acrylonitrile Butadiene Styrene en is een veel gebruikt materiaal voor 3D printers. Het ABS is met name geschikt voor onderdelen die sterker zijn en beter bestand zijn tegen hitte in vergelijking met PLA. Als je gaat werken met een tafelprinter en ABS dan is een verwarmd printerbed noodzakelijk omdat ABS de neiging heeft om te krommen bij het afkoelen.

ABS Filament voor 3D printerpen en 3D tafelprinters

ABS wordt veel gebruik voor consumenten producten. Denk daarbij aan speelgoed, huishoudelijke apparaten, auto-onderdelen en telefoons. Het gebruik van ABS is onder normale omstandigheden veilig. Wel geeft het een lichte geur af bij het verhitte maar dat is niet schadelijk bij gewoon gebruik. Dit komt omdat het gemaakt is op basis van aardolie. ABS is erg sterk en goed bestand tegen water en hitte en kan uitermate goed worden nabewerkt met aceton en schuurpapier.

3D ABS filament kan scheuren

3D ABS filament kan scheuren

ABS wordt verwerkt op een temperatuur van 210 tot 250 graden Celsius (de marges worden door de leverancier zelf aangegeven op de verpakking). Een verwarmd printbed is noodzakelijk omdat ABS erg gevoelig is voor temperatuurverschillen waardoor het materiaal gaat krullen of zelfs kan scheuren. Wanneer u geen verwarmd printbed heeft kunt u het printbed afplakken met Kapton tape die bestand is tegen zeer hoge temperatuur.

Tip van Mr. 3D

Smeer het printbed in met een oplossing van ABS en aceton, ABS lijm. Of probeer het eens met haarlak. Beide trucs zorgen ervoor dat je printwerk beter hecht op het printbed.