Structure Sensor

structure sensor 3d sensorOccipital is producent van de Structure Sensor. Een sensor die gekoppeld wordt aan je iPad waarmee je de mogelijkheid krijgt om een 3D scan te maken van mensen, objecten en 3D kaarten kunt maken van ruimtes en kunt gamen in een mixed reality omgeving. Nadat ze hun eerste app, RedLaser, hadden verkocht aan eBay in 2010 heeft het bedrijf een nieuwe app ontwikkeld met de naam 360 Panorama en in 2013 werd de Structure Sensor geïntroduceerd via een Kickstarter campagne. Hieronder een interview met de oprichter en CEO Jeffrey Powers waarin we met hem spreken over fondsenwerving, het opschalen van een team en de lange termijn resultaten van Kickstarter.

Occipital, het bedrijf achter Structure Sensor

structure sensorOccipital is een bedrijf dat zich richt op het toepassen van computer vision technologie op particuliere toepassingen op lange termijn. Zij deden dit tot op heden voornamelijk door middel van ontwikkeling op het vlak van software maar sind 2014 is ook de ontwikkeling op het vlak van hardware hieraan toegevoegd. Het meest recente product is de Structure Sensor, een 3D scanner waarmee je je tablet verandert in een apparaat waarmee je een omgeving drie dimensionaal kunt vastleggen. Je kunt het gebruiken om een 3D model van een object te maken, van een persoon of van een volledige ruimte en bovendien kun je ook nog binnen die ruimte reageren. Zij noemen het ruimtelijk rekenen. Het is het idee dat jouw apparaten zich steeds meer bewust worden van de ruimtelijke omgeving en voor het eerst in staat zijn om te berekenen, meten, begrijpen en kunnen reageren op fysieke objecten om jou heen.

Vandaag heeft iedereen een smartphone, tablet of computer. Allemaal bezitten ze een camera en ze kunnen allemaal de wereld in kijken maar ze begrijpen absoluut niet wat ze zien. Ze kunnen geen 3D modellen opbouwen zoals wij dat kunnen. Als wij rondlopen creëren we modellen in onze gedachten. Wij begrijpen de omvang van dingen, we begrijpen de vorm. Feitelijk begrijpen wij wat het is. Maar tot op heden was de technologie die wij bij ons droegen hier niet toe in staat. Occipital is zich de laatste jaren gaan richten om de barrière te overbruggen tussen wat wij als mens ruimtelijk kunnen en dat wat onze computers kunnen. Zij creëren een platform waarop ontwikkelaars kunnen in haken en waarmee zij toepassingen kunnen ontwikkelen die mogelijk worden als onze apparaten de wereld om ons heen beginnen te begrijpen.

De achtergrond

De oprichter van Occipital was student aan de Universiteit van Michigan en hij hield zich bezig met kunstmatige intelligentie. Aansluitend is hij gestart met een studie ‘computer vision’ waarbij hij extreem enthousiast werd voor dit onderwerp. Hij zag de barrière tussen wat mogelijk was en wat daadwerkelijk werd toegepast in de dagelijkse praktijk. De technologie was baanbrekend en tot die tijd alleen te zien in science fiction films zoals Terminator en Iron Man. Technology waarbij machines de wereld konden begrijpen. Hij vroeg zich af welke bijdrage hij hierin kon leveren.

Wat was de trigger om een eigen onderneming te starten?

Een van de redenen om zelfstandig te gaan kwam voort uit projecten op school waarbij studenten vanuit verschillende disciplines bij elkaar werden gebracht om samen te werken aan ondernemende projecten met potentieel. Hier kreeg ik het gevoel van wat het is om te ondernemen.

Wij waren echte ontwikkelaars en ik had verstand van elektronica en wij waren niet bang voor problemen. De echte trigger om te starten met het bouwen van hardware was de lancering van de Microsoft Kinect. Veel mensen hebben er ervaring mee en zagen inspirerende video’s over de mogelijkheden van apparaten die in 3D kunnen waarnemen. Wij besloten snel dat het een goed idee was om 3D waarneming beschikbaar te stellen aan iedereen. Voorheen was het een zeer complex proces aan de hand van allerlei foto’s vanuit allemaal vast punten maar met een 3D sensor op je mobiele apparaat kun je dit feitelijk aan kinderen over laten zonder training door middel van direct feedback tijdens het vastleggen van de wereld in realtime.

Wij wisten dat uiteindelijk iemand dit zou ontwikkelen en wij wilden niet achterop geraken. Occipital werd opgericht om een bijdrage te leveren en voorop te lopen. Door hardware te ontwikkelen konden wij letterlijk anderen op gang brengen.