Wat zijn photopolymeren

Een fotopolymeer is een polymeer waarvan de eigenschappen veranderen wanneer het wordt blootgesteld aan licht. Meestal maakt men gebruik van ultraviolet (UV) licht,  in het voor de mens zichtbare spectrum, of het magnetisch spectrum. De veranderingen doen zich voor op het structurele vlak waarbij je moet denken aan het uitharden van het materiaal dat mogelijk is door het zich verbinden van elementen onder invloed van licht. In onderstaande afbeelding krijg je een visuele voorstelling van de verbinding tussen monomeren, oligomeren en fotogevoelige elementen die leidt tot een uitharding.

fotopolymeer

Er zijn een heleboel technische toepassingen die vertrouwen op deze technologie. Denk daarbij aan vernissen die uitharden onder invloed van licht. Ook glazuur hardt uit in een fractie van een seconde. Deze materialen zijn veel in gebruik in de medische sector, de 3D printwereld en technieken voor graveren en lithografie.

Meer informatie via Wikipedia

Diverse soorten UV inkt

Creopop heeft op basis van fotopolymeren een heleboel verschillende inkten ontwikkeld met verbluffende eigenschappen. Hieronder een overzicht van het assortiment van Creopop.

Creopop cool ink UV inkt is er in diverse soorten

Creopop cool ink UV inkt is er in diverse soorten