Verschil 3Doodler versie 1 en 2

Een jaar na de lancering van de 3Doodler versie 1 is het tijd voor versie 2.

Iedereen kent de 3Doodler uit 2013 en hij was uniek. Het was de eerste 3D printerpen in de markt en hij was meteen immens populair. Ja, ok ..  hij was wat groot maar hij deed wat wij doen moest. In 2015 is de 3Doodler 2.0 aan de markt gepresenteerd via Kickstarter.

 3Doodler kopen? 

Wat is het en wat is er veranderd?

Hij is kleiner, intelligenter en efficiënter. Hij is 75% smaller en alles is weggewerkt in een heerlijk slanke behuizing van geanodiseerd aluminium. Alle onderdelen worden goed beschermt. De 3doodler 2.0 ligt heerlijk in de hand en voelt bijna als een gewone pen. Hij heeft een lager energieverbruik, het doorvoersysteem is aangepast, de printkoppen zijn vernieuwd en de knoppen (functies) zijn verbeterd. Al deze verbeteringen brengen de pen een grote stap vooruit. Je krijgt een geweldige pen om je creatieve ideeën in de praktijk te brengen.

Daarnaast heeft 3Doodler allerlei nieuwe accessoires ontwikkeld zodat je nog meer plezier kunt hebben. De doorvoer snelheid is verlaagd en de kunststof komt er langzamer uit zodat je nauwkeuriger kunt werken.

Toen de eerste 3D printer pen werd aangekondigd in 2013  veroorzaakte dit een enorme hype; en terecht. Het idee om een 3D kunstwerk te ontwerpen met een pen als instrument was een bijzonder concept. Ook ondanks dat de allereerste gereedschappen erg onhandig waren kregen ze een enorme fanbase over de hele wereld. En nu is het tijd voor de 2e versie. Het is meer een evolutie dan een revolutie maar dat maakt het niet minder leuk.

Een korte review van de 3Doodler 2.0

De 3Doodler was het eerste, in massa geproduceerde product van dit type en de 2.0 versie is absoluut een hele verbetering. Het meest in het oog springende verschil is dat hij nu niet meer lijkt op een bolle wortel :). Het nieuwe model is 75% dunner, 50% lichter en met een aluminium behuizing.Hieronder zie je de 2.0 naast de 1.0. Wat een verschil he?

Over het algemeen voelt deze 3D printer pen meer aan als een gewone pen in gebruik wat behoorlijk knap is als je weet wat een bende technologie ze hebben kunnen verwerken in deze slanke vorm. Verwarmingselement, transportmechanisme en elektronica.

3doodler-2

De pen is erg mooi verpakt en wordt geleverd in combinatie met een adapter, een goede engelstalige handleiding, meerdere accessoires waaronder een printkop sleuter, schoonmaakmiddel en een kleine schroevendraaier om de temperatuur te regelen van het verwarmingselement. Ook zijn 2 verpakkingen bijgesloten met ABS en de meer ecologische PLA filamenten. In deze video tonen wij een aantal functies als ook onze ontzettend creatieve vaardigheden.

En hoe bevalt hij in de praktijk?

Je moet een beetje wennen aan deze kleine printers maar zodra je over de eerste drempel heen bent kun je al snel erg leuk werk afleveren. Het allerbelangrijkste is dat je het moet vergelijken met tekenen met dat verschil dat je iets tekent op papier en dat je het daarna losmaakt en verder gaat op de vorm. Als je dat onthoudt dan is het reuze leuk om te doen. Let op, de printkop wordt erg heet dus blijf er te alle tijden vanaf.

3doodler-8

Het filament gaat in het mondje aan het eind van de pen en je kunt het door de pen voeren door op de een van de ‘vooruit’ knoppen te drukken (zie afbeelding hieronder, snel en langzaam). Hierdoor krijg je meer controle over de pen. Het is wel een beetje lastig om te bepalen hoeveel kunststof je nog in de pen hebt zitten op het moment dat de stick helemaal in de pen zit; je ziet het gewoon niet meer. Eigenlijk was het wel handig geweest als je een soort van venster had gehad zodat je het in ieder geval kon zien. Wellicht in versie 3.0?

3doodler-5

Omdat er ontzettend veel kleuren beschikbaar zijn evenals ‘glow in the dark’ filamenten is het mogelijk om jouw verbeelding helemaal los te laten. Het is ons echter wel opgevallen dat het ABS materiaal veel sneller door de pen loopt dan het PLA materiaal. Waarschijnlijk omdat het PLA materiaal op een lagere temperatuur wordt doorgevoerd. Het was ook even zoeken bij het plaatsen van het materiaal. Je moet echt goed opletten dat het materiaal goed wordt opgepakt.

Aan het eind wisten we niet of we de kunststof nu moesten verwijderen of er gewoon in laten zitten. Wij hebben voor dat laatste gekozen.

3doodler-1 (2)

Het is ons gelukt om 2 simpele 3D vormen te maken na een paar uurtjes spelen. Met een beetje oefening kun je binnen 30 minuten leuke dingen maken. Niet bepaald massaproductie maar toch snel genoeg. Laat je fantasie de vrije loop. Wat ga jij ontwerpen.

3doodlerCollage

Conclusie

Deze kleine 3D printer lijkt zijn eigen plek te veroveren in de wereld. Met name omdat het eigenlijk heel snel leuk is om er mee te spelen en vrijwel iedereen zal aanspreken met een creatieve geest zoals hobbyisten en de ietwat oudere kinderen met een levendige inbeelding. De 3Doodler koop je nu online via 3Doodlerxl.nl