3D kledingprinter

Telkens als ik deze technologie bekijk dan blijf ik me verbazen en kan ik maar niet geloven dat het echt bestaat maar na een succesvolle crowdfunding campagne in juni 2015 is het startschot gegeven voor de Electroloom 3D kleding printer. Hij gaat er echt komen. Het start-up bedrijf, dat een grote boost heeft gekregen als onderdeel van de HAX hardware versneller in Shenzen te China, is nu bezig met het optimaliseren van haar Veld Gestuurde Productie machine zodat ze aan deelnemers kunnen worden uitgeleverd. Gedurende dit proces heeft het Electroloom team ook de Electroloom Mini ontwikkeld en geïntroduceerd als aanvulling op het grotere Electroloom systeem.

3d kledingprinter electroloom

3D kledingprinter

De technologie achter de Electroloom is fascinerend. Ten eerste moeten gebruikers een mal ontwerpen voor het kledingstuk dat door middel van CNC of 3D printen of handmatig tot stand komt. Nadat de mal in de Electroloom is geplaatst wordt een vloeistof in de machine geïnjecteerd en naar de mal geleid door middel van een elektrisch veld. Het materiaal, dat vanaf dit moment is omgezet van een vloeistof in een vaste stof, bedekt de mal gelijkmatig totdat de printtaak is voltooid. Zodra het object uit de machine wordt gehaald heeft de gebruiker een volledig en naadloos kledingstuk.

Hieronder zie je een video van de Electroloom Mini waarin dit proces wordt gedemonstreerd in combinatie met gekleurde ‘inkt’; een proces waaraan ze al werken sinds de lancering van het crowdfunding project.

Nu de campagnedoelstellingen zijn behaalt hopen de bedenkers van Electroloom 3D kledingprinter in staat te zijn de machines te verschepen aan de supporters die de groot formaat versie van de machine hebben besteld. Deze early adopters helpen de start-up aan terugkoppeling op de machine en de verdere ontwikkeling van toepassingen voor de Electroloom. Het zal dus wel nog enige tijd duren voordat je je eigen Electroloom of de Electroloom Mini kunt bestellen. Hopelijk werkt de technologie dan net zo vlekkeloos als dat hij naadloze kledingstukken produceert.