Mineways 3D Print Minecraft

Met Mineways print je jouw Minecraft ontwerpen op een echte 3D printer!

 

Mineways zet je Minecraft ontwerp om in een 3D model dat je kunt laten printen op een full colour 3D printer. Hoe gaaf is dat?

Mineways zet je Minecraft ontwerp om in een 3D model dat je kunt laten printen op een full colour 3D printer. Hoe gaaf is dat?

3D printen is steeds beter betaalbaar en eigenlijk heb je niet eens een 3D printer nodig om je model te printen omdat er altijd wel iemand in de buurt een 3D printer heeft. Dus wordt het tijd om te gaan 3D tekenen. Er zijn heel veel 3D teken tools beschikbaar waaronder gratis 3D software zoals Sketchfab van Google. Mineways is een nieuwe speler in deze markt en zou wel eens voor een revolutie kunnen zorgen.

In Nederland hebben wij bovendien een heleboel goede 3D printers staan en kun je via online marktplaatsen zoals 3DHubs je print laten afdrukken.

Met de komst van deze nieuwe speler komt 3D design en 3D printen echt de huiskamer in. Omdat met name jonge kinderen al veel met Minecraft spelen kunnen ze er dus zo mee aan de slag. Mijn zoons spelen al jaren met Minecraft en alle ouders van nu kennen de online virtuele omgeving waarin je hele werelden kunt creëren. Eric Haines heeft een gratis stukje software met de naam Mineways ontwikkeld. Met Mineways kun je alles wat je in het spel Minecraft gemaakt hebt exporteren naar een 3D model en dus ook zorgen dat het in 3D geprint wordt.

Installeren van Mineways

mineways_voorbeeld_2Eerst installeer je Minecraft. Dan maak je wat je maar wilt en dan print je het uit als een echt 3D model met de hulp van Mineways, 3D Hubs of je eigen 3D Printer. Natuurlijk zijn er kosten verbonden aan het printen in full colour maar het model dat je in de video hieronder ziet kost minder dan 25 euro om te maken.

Iedereen die al met Minecraft speelt is eigenlijk al een ervaren 3D designer en zal dus in staat zijn Mineways te installeren, een model te exporteren en het te laten printen. Voor alle anderen is het een goede excuus om te starten met het spelen van het spel en vat te krijgen op de wereld van blokken in Minecraft.

Haines heeft de tool gebouwd op basis van de open source code Minutor ontwikkeld door Sean Kasun. Minutor is een mapping tool voor Minecraft. Mineways voegt een 3D printer vriendelijke export functie toe waarmee je een model bestand en een textuur bestand kun creëren. Vervolgens verpak je ze in een zip bestand en verstuur je het naar een 3D Hub en een paar minuten later is het model klaar om geprint te worden. Je kunt het model zelfs aan anderen verkopen via bijvoorbeeld de webwinkel van Shapeways.

Hoewel er via de site op dit moment weinig voorbeelden getoond worden heeft Haines een lijst met voorbeelden via zijn Flickr account.

Mineways 3D print in full colour

Een 3D full colour print vanuit minecraft

Mineways gaat het maken!

Ik weet zeker dat Mineways een grote hit gaat worden onder Minecraft spelers en dat super gave 3D modellen niet lang op zich zullen laten wachten.

Download hier de gratis software