Lucidcam VR 3D camera

Toen ik als klein kind voor het eerst ‘The Lawnmower Man’ op het grote scherm zag lag de toekomst voor een op VR gebaseerde wereld voor de deur. Niets was minder waar. De tijd vloog voorbij en ik volbracht mijn tijd al gamend terwijl ik besefte dat ik wel heel lang zou moeten wachten tot Star Trek’s Holo-deck realiteit zou worden. Maar toen kwam LucidCam op de markt.

Een paar jaar geleden begon de wereld te veranderen. Augmented reality apparaten voor consumenten kwamen op de markt en de Oculus Rift kwam met een knal de wereld in via crowdfunding en haalde meer den 2 miljoen op. Dit alles is natuurlijk mogelijk door de lagere kosten voor krachtige processoren, kleine camera’s en onderdelen zoals nog nooit eerder. Zoals met veel technologie is een storm soms nodig om grote ideeën te laten ontstaan.

Op dit moment is de meeste virtual reality technologie beschikbaar en gericht op de output. het vastleggen van 3D VR is nog redelijk onontgonnen terrein en de LucidCam wil deze leegte opvullen.

LucidCam,  draagbare 180° stereoscopische HD camera met WiFi

LucidCam is een draagbare, met wifi uitgerust180° stereoscopische HD camera compleet met speciale geluidsopname technologie waarmee je je omgeving kunt vastleggen om een manier zoals nog niet eerder in de consumentenmarkt vertoond. Het succes van de nog steeds actieve Indiegogo campagne laat zien dat er wel degelijk een vraag ik naar dat wat zij beloven.

Voor het bekijken van resultaat is een kartonnen houdertje – Google Cardboard – en een smartphone genoeg maar de 3D opnames werken natuurlijk ook op alle andere VR headsets zoals ze nu in de markt zijn.

Het idee is ontstaan toen CEO Han Jin zijn ervaringen wilde delen met zijn oma die aan de andere kant van de wereld woonde. Om in zijn woorden te schrijven:

‘Een kleinzoon aan de westkust van de Verenigde Staten kan levendige video’s maken voor zijn oma in China en haar precies laten zien hoe zijn wereld er uit ziet. En zijn oma kan dit bekijken met zoiets simpels als een mobiele telefoon in combinatie met kartonnen of andere apparaten waarmee je een 3D 180 graden video kunt bekijken. Ik kan het weten want die kleinzoon ben ik”.

Voor mij is het duidelijk. Wij staan op een breekpunt waarbij VR technologie beschikbaar en gebruikelijk wordt voor iedereen en voor altijd. Nu 360° video standaard wordt op Facebook en YouTube en de recente aankondigen van Oculus over de Rift weten we zeker dat deze toekomst een feit is.

Net als bij alle kleine technologie ondernemingen is de leercurve stijl. Er zijn al veel aanpassingen op de eerste modellen gedaan. Wifi is een van de laatste toevoegingen. Enorme inspanningen zijn verricht om een eenvoudig te gebruiken, betaalbaar, gemak en toch een krachtig software platform op te zetten waarmee op de achtergrond massa acceptatie mogelijk maakt. Hoewel 16 GB interne opslag aan de lage klant lijkt kan via het micro SD kaart lezer voldoende geheugen worden toegevoegd waardoor het apparaat zijn plaats kan behouden en niet al snel verouderd.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om 3 LucidCam’s te combineren op een 3D geprinte houder zodat je volledig 360° video kunt vastleggen. Door goed te luisteren naar mogelijke gebruikers hebben wij reeds bij de eerste opzet gewerkt aan de optie tot 360°.

De Lucid cam is bijna net zo compact als een mobiele telefoon.

De Lucid cam is bijna net zo compact als een mobiele telefoon.

Net als elke ander stukje hardware dat via crowdfunding bestaat de mogelijkheid tot uitgestelde levertijd en tegenslag. Daarnaast hebben ook andere producenten waaronder GoPro al een 360° multi camera adapter beschikbaar (natuurlijk vatten zij geen 3D) dus de kans bestaat dat ze LucidCam gaan verslaan nog voor de eindstreep. Maar ja, soms, waar het de laatste technologie betreft, moet je een gokje wagen en hopen op een goed eindresultaat. Het team achter LucidCam lijkt technisch heterogeen en getalenteerd zoals je mag verwachten van een team dat een nieuw product gaat ontwikkelen.