3D Printerpen

3Doodler koop je online bij 3DoodlerXL.nl

3Doodler online kopen bij 3DoodlerXL.nl

Tekenen in 3D doe je met een 3d printerpen. Een printerpen is leuk. Je kunt er mee tekenen in de lucht en je kunt echt alles maken wat je maar kunt bedenken. Poppetjes, gebouwen, objecten, sieraden. Eigenlijk alles wat je in het echt ziet is met een printerpen na te maken. Wat ook leuk is om te doen is het tekenen van bloemen en planten. Super kleurrijk en vrolijk.

Wat is een printerpen?

Heb je al eens gewerkt met een lijmpistool? Een lijmpistool is een handgereedschap waarmee je lijmsticks door middel van hitte smelt. Hierdoor kun je op een zeer nauwkeurige manier onderdelen met elkaar verlijmen. Op een zelfde manier werkt een 3D printerpen. De printerpen is in 2013 bekend geworden nadat het merk 3Doodler via het Kickstarter platform financiers heeft opgezocht. In de video werd toen de eerste versie van de 3Doodler gepresenteerd en dit was direct zo’n doorslaand succes dat de 3Doodler versie 1 binnen dagen was uitverkocht.

Er zijn op dit moment 2 technologieën

1. De 3D pen die werkt door middel van hitte
2. De 3D pen die werkt door middel van UV licht

Dit zijn twee totaal verschillende technieken en ik zal ze in het kort toelichten.

De Myriwell 3D printerpen penprinter op ABS en PLA

De Myriwell 3D printerpen penprinter op ABS en PLA

Thermische 3D Printerpen
De Thermische 3D printerpen werkt met hitte. Uitgehard kunststof (filament) wordt via een spoel of via sticks in de printer gestopt en door middel van een tandwiel in de printerpen naar de printkop (nozzle) getransporteerd. Daar wordt de kunststof onder hoge temperatuur gesmolten zodat hij redelijk vloeibaar uit de printkop drupt (in een vloeiende stroom). Vervolgens hardt de kunststof uit door afkoeling. Er zijn meerdere soorten kunststof filamenten en de meest gebruikte soorten zijn ABS en PLA.

UV 3D Printerpen
De UV 3D Printerpen is het best te vergelijken met de gereedschappen zoals die door onze tandarts bij het plaatsen van vullingen wordt gebruikt. In het gaatje spuit de tandarts een vloeistof en vervolgens wordt deze door middel van UV licht uitgehard. In de vloeistof zitten lichtgevoelige receptoren (photopolymeren) die reageren op UV licht.

Verkorte instructie

Als je de pen voor het eerst gaat gebruiken dan stop je de adapter in het stopcontact en zet je de pen aan. Na ongeveer 30 seconden is het verwarmingselement op temperatuur.  Je kunt dan het kunststof gewoon achter in de pen invoeren via een uitsparing; het mondje. Met de pijltjes knop transporteer je met het motortje de kunststof door de pen. Het kunststof komt er behoorlijk snel uit de printkop. Het is ook eenvoudig om kleuren te vervangen. Je hoeft alleen de pijltjes knop in te drukken en binnen enkele seconden komt de kunststof vrij en kun je het filament verwijderen en vervangen door een andere kleur.

Tip: knip altijd even met een kniptangetje het einde netjes af zodat je het filament de volgende keer weer eenvoudig in de pen kunt steken. Er blijft maar heel weinig ‘oude’ kleur achter dus je verspilt niet veel kunststof.

De pen maakt wel geluid maar je hebt er totaal geen last van. Werken met de 3D printerpen gaat behoorlijk snel. Op de meeste pennen zit een schuifje waarmee je de snelheid kunt regelen. Als je in de lucht wilt tekenen zet je de pen op langzaam zodat het kunststof voldoende tijd heeft om uit te harden. Wanneer je tekent op een vlak of sjabloon kun je sneller werken.

Er zijn verschillende 3D pennen in de markt. 3D Direct levert ook de pennen van Myriwell. Deze pennen worden in Amerika aangeboden onder de naam Scribbler en in Duitsland onder de naam Freesculpt. Op de volgende pagina geven wij meer informatie over de Myriwell. Er zijn pennen die werken met filamenten van 1,75 mm en 3 mm. Meestal zit er een paar meter bij de pen bijgesloten. Over het algemeen is 1,75 mm kunststof voordeliger dan de 3 mm kunststof. De Myriwell heeft een automatische slaapfunctie. Als je de pen een tijdje niet gebruikt dan schakelt hij zich zelf uit.

Keuzecriteria:

 1. Met welke kunststoffen wil je werken: vloeibare inkt, PLA, ABS
 2. UV of Thermisch
 3. Snelheden
 4. Temperatuur
 5. LCD scherm
 6. Onderhoudsmogelijkheden en de vervangbaarheid van onderdelen (printerkop, verwarmingselement, transportelement)
 7. CE keurmerk (verplicht)
 8. Garantie
 9. Design
 10. Aanschafprijs
 11. Prijs van de verbruiksmaterialen

Bij 3D Direct vind je alleen de beste kwaliteit kunststof filamenten voor jouw 3D printerpen of tafelprinter. Met ABS en PLA filamenten in 1.75 en 3mm diameter en meer dan 20 kleuren op voorraad zul je zeker dat vinden wat je nodig hebt. Wij garanderen dat alle filamenten voldoen aan de hoogste standaarden met voor nauwkeurige extrusie en een fantastisch eindproduct.

Wat ga jij creëren?

Wij leveren filamenten voor 3Doodler, Creopop, Lix, Polyes en Myriwell. Myriwell wordt door ons geïmporteerd.  De penprinters van Myriwell zijn ook bekend onder de merknamen Freesculpt in Duitsland en Scribbler in de Verenigde Staten.

Is een printerpen zijn geld waard?

Ik wil hier echter terug komen op een belangrijke vraag of 3D penprinters, ongeacht hun vorm of technologie, werkelijk hun geld waard zijn. Je moet heel goed beseffen dat een 3D penprinter geen alternatief is voor een 3D printer. Natuurlijk lijkt het er een beetje op maar de doelgroep is totaal verschillend. 3D printers zijn ontworpen om echte objecten te repliceren met een hoge precisie en nauwkeurigheid en 3D penprinters zijn meer geschikt door creatieve en artistieke mensen die belang hechten aan de vrijheid en mogelijkheden die deze apparaatjes geven.

Het gegeven dat 3D penprinters over het algemeen een zeer veel aantrekkelijker prijsniveau hebben dan 3D printers maken hem interessant voor een veel breder publiek waaronder mensen die houden van gave gadgets maar nog absoluut geen idee hebben waar ze de pen voor gaan gebruiken. Omdat 3D printerpennen geen specifieke software, kennis of vaardigheden nodig hebben maakt het een gave gadget voor iedereen hoewel handigheid en een beetje kennis en een idee van wat je wilt gaan maken helpt zeker.

Oefening maakt de meester

Anders is het zo dat je een hele coole 3d penprinter koopt, hem probeert en niet helemaal tevreden bent met het resultaat dat je behaalt waardoor je hem in de la legt en hem vergeet. Merken die zeggen dat je geen kennis en ervaring nodig hebt willen het wellicht iets te simpeler voorstellen en dat kan wel zo zijn maar je moet wel leren omgaan met het product en er goed gebruik van te kunnen maken. Eigenlijk is het dus heel eenvoudig, ga er gewoon mee aan de slag en zoals het spreekwoord zeg: ‘oefening maakt de meester’.